Capul – forma capului, cu asimetrii, bose sangvinolente sau pete roșii la nivelul feței. Ele sunt legate de traumatismul nașterii, la trecerea prin tunelul pelvian. Aceste imperfecțiuni dispar, în proporție de 90%. Fontanela anterioară – un indiciu esențial al dezvoltării osoase generale, închiderea completă până la 18 luni.
Ochii – culoarea ochilor este albastră la naștere, aproape la toți copiii. Se schimbă și se definitivează în jurul vârstei de 6 luni. Privirea încrucișată (strabismul) este normală până la 3-4 luni, datorită imaturității mușchilor ce coordonează mișcările globului ocular.
Edemul pleoapelor – apare datorită presiunii exercitate asupra capului la naștere, dispare rapid. Atenție la o eventuală infecție a ochilor, ce duce la persistența edemelor și trebuie tratată corespunzător.
Pielea și particularitățile ei – Trecerea din mediul lichid în mediul uscat determină tot felul de reacții la nivelul pielii: de la pete roșii, răspândite pe tot corpul, descuamări pe zone largi,până la erupții extinse, fără semnificație de boală. Nu sunt alergii!
Organele genitale – Par mai mari și mai tumefiate la ambele sexe.Fetițele pot avea scurgeri vaginale, uneori sangvinolente. Sunt trecătoare și au cauză hormonală maternă. La băieți, testiculele nu întotdeauna sunt coborâte în scrot. Scrotul poate fi mare și tumefiat. Fimoza este aproape regulă. Nu vă îngrijorați, atâta timp cât jetul urinar este continuu și nu asociază alte malformații sau hernii locale.
Gura – Mucoasa limbii apare uneori albicioasă sau încărcată de secreții. Frecvent este lapte precipitat, regurgitat, neînghițit. În această perioadă nu se curăță gura! Cu nimic! Saliva, și așa insuficient maturată, servește pentru protecție imunitară la poarta de intrare și ajută, prin enzimele ei, la digerarea laptelui. N-o eliminați printr-o igienă exagerată!
Ombilicul – se mumifică și cade în 10-14 zile. Acesta nu se pansează; nu se tratează cu nimic, pentru că se vindecă singur, prin uscare. Periculos este când sângerează abundent, se înroșește sau se infectează.
Scaunul și urina – Nou-născutul poate avea până la 5 scaune/zi, lipicioase sau apoase, verzui, cu mucus, etc. E normal. Urina poate fi de culoare închisă, dar nu trebuie să păteze scutecul sau să aibă miros pătrunzător/particular.
În această perioadă delicată de adaptare, totul este ” de urgență” ! Orice modificare care vă neliniștește, orice schimbare, chiar discretă, de comportament ( refuzul complet al alimentației, plâns nefiresc de mult, stare generală modificată prin agitație sau somnolență, modificări în aspectul și numărul urinărilor și scaunelor, icterul prelungit, etc) să vă determine rapid, să apelați la medical specialist.