Revenirea uterului la ciclul menstrual după naștere face parte din procesul natural de restabilire post-naștere și diferă de la o femeie la alta.
- Amenoree (lipsa menstruație) de lactație este o stare fiziologică dacă femeia alăptează, deoarece este secretat hormonul lactației – prolactina, care inhibă ovulația.
- Dacă alăptați este normal să lipsească menstruația, chiar și pe toată perioada alăptării.
- Menstruația ar trebui să revină peste 2 – 3 luni de la ablactare (sistarea lactației).
- Dacă femeia nu alăptează – menstruația revine peste 6 – 8 săptămâni postpartum, ecluzând perioada de sângerare direct după naștere.
- Menstruația se instalează și pe parcursul alăptării, în dependență de durata perioadei postpartum, numărul alăptărilor pe parcursul a 24h, timpul între alăptări. cât și alte momente, precum starea psihică, surmenaj, nesomn.
- Dacă bebelușul este hrănit artificial iar menstruația nu revine în decurs de 3 luni, trebuie să consultați ginecologul.
- Perioada alăptării poate constitui o metodă de contracepție, atâta timp cât lipsește menstruația și respectiv ovulația, însă prima ovulație după naștere nu este precedată de menstră, așadar nu poate fi știut exact când apare.
- Ovulatia poate să apară și în lipsa menstrei regulate, iar orice mic semn sau pată, poate însemna apariția menstrei și a ovulației.
- Perioada de restabilire a menstruație nu diferă de modul nașterii (natural/cezariană) dacă femeia alăptează, în cazul în care nașterea s-a terminat prin cezariană – perioada apariției primei menstre poate fi mai mare de 2-3 luni după naștere.
- Nu trebuie să vă alarmați dacă menstruația este mai abundentă sau scundă decât înainte să nașteți, mai mult ea poate fi nedureroasă la femeile care sufereau de algodismenoree (durere în timpul menstruației).
- Restabilirea menstruației poate fi neregulată primele 2 – 3 luni.
- Tampoane interne nu sunt indicate în utilizarea post-naștere, fiindcă pot produce sau agrava leziunile țesuturilor moi a căilor de naștere .Când trebuie să mergi la doctor?
1. menstruația este așa de abundentă încât este nevoie să schimbi absorbantele la fiecare oră, sau să folosiți mai mult de 6 absorbante pline de 4 picături, în 24h;
2. sângerarea durează mai mult de șapte zile;
3. cheagurile de sânge sunt mari și multe apar pete de sânge între menstre;
4. deși hrănești copilul cu lapte praf, menstruația nu a apărut după trei luni de la naștere.Perioada de restabilire a menstruației diferă de la femeie la femeie, mai mult ca atât, la aceeași femeie perioada de restabilire a menstrei este diferită de la sarcină la sarcină și asta este o normalitate.