Mergi la conținut
Ce vitamine pot întări sistemul imunitar la copil în perioada rece?

Ce vitamine pot întări sistemul imunitar la copil în perioada rece?

Burlac-Pasat Cristina
Pediatru

Există mai multe vitamine și minerale care joacă un rol esențial în susținerea sistemului imunitar la copii, mai ales în perioada sezonului rece. Este important să menționăm că o dietă echilibrată, bogată în nutrienți, este esențială pentru menținerea unui sistem imunitar sănătos. Iată câteva vitamine și minerale cheie:

  • Vitamina C: Este cunoscută pentru rolul său în întărirea sistemului imunitar. Fructele citrice (cum ar fi portocalele, mandarinele și grapefruitul), căpșunile și legumele cu frunze verzi sunt surse bune de vitamina C.
  • Vitamina D: Contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Această vitamină este sintetizată în piele în prezența luminii solare. Alimentele bogate în vitamina D includ peștele gras (cum ar fi somonul și tonul), laptele fortificat și ouăle.
  • Zinc: Este un mineral esențial pentru funcționarea adecvată a sistemului imunitar. Surse alimentare de zinc includ carne, lactate, nuci și semințe.
  • Vitamina A: Jucă un rol important în menținerea sănătății pielii și mucoaselor, care sunt primele linii de apărare ale organismului împotriva infecțiilor. Alimentele bogate în vitamina A includ morcovi, cartofi dulci, spanac și dovleac.
  • Vitamina E: Este un antioxidant care ajută la protejarea celulelor de daunele oxidative. Uleiurile vegetale, semințele și nucile sunt surse bune de vitamina E.
  • Probiotice: Deși nu sunt vitamine, probioticele sunt bacterii „bune” care susțin sănătatea sistemului digestiv și pot avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Acestea pot fi găsite în iaurturi probiotice și suplimente.

Este întotdeauna recomandat să obții aceste nutrienți din alimente în loc să te bazezi exclusiv pe suplimente, dacă este posibil. Înainte de a face modificări semnificative în dieta copilului tău sau de a începe suplimente, este întotdeauna bine să consulți un medic pediatru pentru recomandări personalizate.

O puteți face online pe platforma Doctorchat.md
Apasați aici pentru a vedea medicii pediatri online