Mergi la conținut
CICLUL MENSTRUAL !

CICLUL MENSTRUAL !

Pleșacov Ana
Obstetrician-Ginecolog

Ciclul menstrual reprezintă o totalitate de schimbări fiziologice ce se produc în organismul unei femei în perioada fertilă, sub influența hormonilor.

Mecanismul de reglare a ciclului menstrual este foarte complex și este realizat printr-o interconexiune în sistemul scoarță cerebrală- hipotalamus- hipofiză –ovare- uter – vagin. La nivelul acestui sistem au loc modificări ciclice, care au ca scop final – realizarea funcției de reproducere. Între componentele acestuia există un echilibru fiziologic complex, iar reglarea la diferite etape se efectuează conform principiului legăturii inverse. Astfel că, caracterul ciclului menstrual v-a depinde, în mare parte , de starea funcțională a fiecărui nivel din acest sistem, iar în calitate de indicator al funcției menstruale normale servesc menstruațiile regulate.

Perioada fertilă sau perioada maturității sexuale este caracterizată prin funcționarea regulată a ovarelor și formarea condițiilor necesare pentru instalarea unei sarcini. Această perioadă începe cu apariția primei menstruații, numită menarha, în jurul vârstei de 11-14 ani. Pe parcursul primilor 1,5-2 ani de la instalarea menarhei, ciclurile menstruale pot fi neregulate, deoarece este nevoie de o perioadă de timp pentru a obține un echilibru hormonal. Ulterior, majoritatea femeilor au un ciclu menstrual regulat.

Durata unui ciclu menstrual reprezintă intervalul de timp de la prima zi de sângerare (menstruală) până la ziua ce precede următoarea menstruație. Acest interval de timp poate dura între 21și 35 zile, în mediu 28 zile. Durata ciclului menstrual variază de la femeie la femeie, dar și de la un ciclu la altul. Unele femei au cicluri extrem de regulate, astfel că cunosc cu exactitate ziua cînd v-a începe sângerarea. Ciclul menstrual care se repetă mai des de 21 zile (polimenoree) sau mai rar de 35 zile (oligomenoree) , sau în caz de lipsă a menstruației mai mult de 6 luni (amenoree) se v-a indica consultația unui medic ginecolog pentru a depista cauza acestei dereglări.

Durata unei menstruații (sângerări) în normă este de 3-5 zile. În cazul apariției unei sângerări menstruale abundente (cantitate mai mare de 30-50 ml), cu durată mai mare de 7 zile (menometroragie) se indică consultul medicului ginecolog. Cauzele acestor modificări în durata și cantitatea sângerării mentruale sunt foarte variate (dereglări hormonale, disfunția ovariană, adenomioză, endomentrioză, fibrom uterin, dispozitivele intrauterine, cancerul uterin sau ovarian, dereglări ale glandei tiroide,schimbări ale stilului de viată, stresul, exerciții fizice intense, ș.a) ce necesită obligatoriu consultație medicală.

Perioada unui ciclu menstrual poate fi divizată în 3 faze:

  1. faza foliculară – începe cu prima zi de menstruație (sângerare) și durează aproximativ 10-14 zile. În această fază, sub influența hormonului hipofizar FSH are loc maturizarea foliculilor la nivelui ovarian. Acești foliculi conțin ovule imature și doar unul din ei v-a fi ales pentru maturizare completă și ovulație. Acest folicul devenind matur secretă în circulație estrogen (hormon sexual cu influență asupra structurilor din uter, vagin, sistemul musculo-scheletal, proceselor metabolice, libidoului, ș.a). Estrogenul secretat v-a produce modificări la nivelul mucoasei uterine și v-a modifica caracterul mucusului cervical ( acesta v-a deveni mai puțin vâscos, facilitând trecerea spermatozoizilor din vagin în cavitatea uterină).
  2. ovulația – reprezintă procesul de eliberare a ovulului din foliculul matur sub influența hormonilor hipofizari. Acest ovul este captat de către trompa uterină pentru a fi fecundat. Dacă ovul nu este fecundat în decurs de 24 ore, atunci acesta se va dezintegra la nivelul trompei uterine. Faza ovulatorie sau ovulația nu reprezintă în sine o zi fixă a ciclului menstrual și ea poate varia de la un ciclu la altul. S-a stabilit că în cazul ciclului menstrual regulat, ovulația survine între ziua a 10-a și a 14-a a ciclului. 
  3. faza luteală – începe după ovulație și  are o durată de 14 zile. După eliminarea ovulului, foliculul restant se va transforma în corp galben ce va secreta progesteron (hormon ce ajută endometrul să se pregătească pentru implantarea ovulului fecundat).  În lipsa instalării unei sarcini, aceasta fază se încheie cu prima zi a menstruației. Astfel ca ciclul se reia din nou.

Perioada fertilă în viața unei femei se finisează cu instalarea menopauzei, ce este caracterizată prin scăderea producției de hormoni sexuali (estrogen și progesteron) și încetarea menstruației. 

dr. Pleșacov Ana