Mergi la conținut
Cum ne pregătim organismul pentru timpul rece!

Cum ne pregătim organismul pentru timpul rece!

Cara Olga
Nutriţionist, Epidemiolog, Psiholog

Știm deja cu toții că o minte sănătoasă într-un corp sănătos reprezintă condiția obligatorie pentru o viață armonioasă. Sănătatea minții și a trupului sunt susținute printr-un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată (respectând principii corecte precum crononutriția, locavorismul, combinațiile corecte de alimente), activitate fizică, timp liber petrecut în natură și cu familia, citit, plimbat, toate acestea menite să contrabalanseze ritmul alert și viața stresantă în care ne regăsim cu toții în ultima vreme. 

În anotimpul rece, când funcțiile vitale și metabolismele încetinesc, fluidele biologice ale corpului stagnează mai mult, rinichii și bila sunt cele mai sensibile organe și de aceea organismele noastre trebuie pregătite încă din timpul toamnei și susținute alimentar pentru a evita luarea în greutate sau eventuale probleme de sănătate.

În anotimpul rece trebuie să intrăm cu o zestre cât mai mare de vitamine, minerale, antioxidanți și alți fitonutrienți și cât mai puțin intoxicați, pentru a face față alimentelor grele din timpul iernii, precum și frigului și umidității.

Pentru a avea un sfârșit de toamnă cu energie și sistem imunitar puternic, pregătit corespunzător pentru sezonul de iarnă, vin cu câteva sfaturi utile:

  1. hidratarea corespunzătoare în dependență de sex, greutatea corpului, metabolism
  2. regim alimentar echilibrat (3 mese principale pe zi + 1-2 gustări)
  3. consumați cât mai multe legume și fructe de sezon
  4. reduceți consumul de alimente procesate, zahăr, alimentele condimentate, băuturile acidulate și energizante, produsele de patiserie, etc.
  5. faceți mișcare în aer liber
  6. urmați o perioadă de curățare (detoxifiere/post alimentar), dacă simțiți că aveți nevoie
  7. dormiți suficient (7-8 ore pe zi)
  8. relaxați-vă și savurați ultimele zile cu soare din acest an!