☀ Este important să cunoaștem cum ne protejăm de efectele nocive a radiației solare:
Protecția mecanică
🌻 hainele în culori mai închise sau nuanțe puternice, viu colorate oferă o protecție mai eficientă comparativ cu hainele deschise la culoare;
🌻 țesăturile dense precum denimul, mătasea, bumbacul, sau inul oferă protecție mai bună;
🌻 se recomandă purtarea hainelor lejere, a bluzelor/cămășilor cu mâneci lungi și a pantalonilor lungi;
🌻 purtarea hainelor etichetate UPF. UPF este echivalentul SPF și reprezintă cantitatea de radiație UV ce penetrează țesătura și ajunge în contact cu pielea noastră.
🏃 Plimbările se vor efectua în zone umbrite. Dacă nu există zone cu umbră, în cazul bebelușilor, se recomandă utilizarea capotinei căruciorului.
Evitarea plimbărilor în intervalul orar 11-16 – indice UV este ridicat în acest interval.
👶 Produsele cosmetice pentru protecția solară:
Bebelușilor cu vârsta până la 6 luni nu este recomandat să se utilizeze produse cosmetice cu protecție solară! Este recomandată protecția mecanică, cum am scris mai sus.
Utilizarea cremelor de protecție solară este obligatorie pentru toate persoanele, indiferent de vârstă, sex sau culoarea pielii. Cremele de fotoprotecție ne protejează de agresiunea radiațiilor solare (UV) și previn dezvoltarea cancerelor de piele (carcinom bazocelular sau melanom).
⚠ 5 arsuri solare până la 20 de ani cresc cu 80% riscul de cancer al pielii!
Părinții trebuie să protejeze pielea copilului de arsurile solare. Arsurile solare în perioada copilăriei și adolescenței cresc incidența melanomului de vârsta adultă!
👪 Începând cu vârsta de 6 luni, pe lângă protecția mecanică se adaugă și cremele de fotoprotecție.
Autor: Dr. Dolma Nadejda