Mergi la conținut
Infecțiile virale acute!

Infecțiile virale acute!

Gaitur Mihaela
Medic de familie, Terapeut

Odată cu răcirea vremii, tema Infecțiilor respiratorii viral acute a devenit actuală pentru tot mai mulți părinți.

Infecţiile respiratorii acute (IRA) determină 40-60% din bolile copilului de vîrstă fragedă şi 30- 40% din maladiile preşcolarului şi şcolarului. Sursa de infecţie o constituie omul bolnav cu infecţii latente manifeste, sau inaparente şi persoanele purtătoare de virusuri. Perioada de contagiune în IAV durează 10 zile, în paragripă- 7-10 zile şi în IVRS- 10-14 zile. Calea de transmitere este cea aeriană prin picături de secreţii nazofaringiene şi indirectă prin mîini şi obiecte proaspăt contaminate cu secreţiile infectate (veselă, batiste, apa din bazinele de înot). În IAV transmiterea are loc şi pe cale fecal – orală. Receptivitatea este generală şi variază în funcţie de vîrstă. Sunt mai receptivi copiii în vîrstă după 3 luni, adolescenţii, bolnavii cronici. Copiii în vîrstă pînă la 3 luni se îmbolnăvesc mai rar (excepţie – IVRS). Contagiozitatea în IVRS şi IAV este mare, în special în colectivităţi şi staţionare – viroza poate cuprinde 90% din copiii mici, sugari. Sezonalitate: sezon rece – toamnă, iarnă, primăvară. Vara pot fi cazuri sporadice. Imunitatea postinfecţioasă obţinută este specifică faţă de serotipuri, subtipuri sau varianta antigenică de virus.

Simptome:

  • Febra – creșterea temperaturii corpului. Febra ajută organismul să lupte împotriva infecției (distruge virușii și bacteriile). Pînă la cifrele 38  o  C – 38,5  o  C nu se administrează medicamente antipiretice (pentru scăderea temperaturii).
  • Rinoree – secreții nazale.
  • Tuse – act reflex  de apărarea a organismului,  prin  eliberarea mucusului din căile respiratorii .
  • Strănut.
  • Inapetență – copilul nu are poftă de mîncare.
  • Copil agitat și irascibil.

Dacă copilul este bolnav, există alternative la utilizarea de medicamente pentru tuse, sau medicamente care suprimă alte simptome pentru a ajuta persoana bolnavă să tolereze mai ușor afecțiunea. Aceste măsuri includ:

  1. Aerisirea încăperii unde se află copilul. Temperatura camerei în limita de 20  o  C – 22  o
  2. Umidifierea aerului – ideal ar fi instalarea unui umidificator care funcționează într-o zonă mică lângă un pat de copii pentru a umidifica aerul și pentru a reduce uscarea căilor nazale și a gâtului.
  3.  Reducerea activității motorice pe perioada febrilă.
  4. Regim hidric optimal – alimentație la sân pentru sugari, pentru copii mai mari consumul de lichide, în special băuturile calde care calmează gâtul.
  5. Metode fizice de scăderea febrei – copilul să fie îmbracat sumar, ștergerea tegumentelor cu un burete umed cu apă călduță. Strict este interzis folosirea alcoolului sau acidului acetic (oțetul).
  6. Dacă cifrele temperaturii corpului depășesc 38,5  o  C, se indică folosirea medicamentelor antipiretice, Paracetamolul sau Ibuprofen. Este strict interzisă folosirea aspirinei, copiilor pînă la 12 ani – poate induce dezvoltarea sindromului Reye. Administrarea umătoarei doze de paracetamol poate fi repetată peste 4 – 6 ore (în cazul când se repetă puseul febril). Ibuprofenul se administrează după 6- 8 ore de la doza precedentă.

Combaterea obstrucției nazale cu instilații nazale, cu ser fiziologic 0,9 % sau apă de mare de 5-6 ori pe zi. Dacă nu se dobândesc rezultate cu soluții saline se administrează medicamente decongestionante (conform vârstei).
În cazul în care aveți îndoieli cu privire la ce trebuie să faceți și cum să tratați copilul, părinții trebuie să-și contacteze medicul în primul rând. Dar dacă copilul are 3 luni sau mai puțin, contactați medicul pediatru la primul semn de boală.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă observați oricare dintre aceste simptome la un copil de orice vârstă:

  • Febră la copil de 3 luni sau mai mică.
  • Febră de 39 grade Celsius sau mai mare la orice vârstă.
  • Ineficacitatea antipireticilor (menținerea febrei în urma administrării medicamentelor, Paracetamol sau Ibuprofen).
  • Majorarea frecvenței respiratorii ( copilul respiră des).Refuzul de a mânca sau de a bea.
  •  Slăbiciune excesivă sau somnolență.
  • Tusea persist mai mult de trei săptămâni.
  • Lipsa ameliorării stării generale peste 4-5 zile, de la debut.