Mergi la conținut
Rujeola ce este şi cum poate fi depistată?

Rujeola ce este şi cum poate fi depistată?

Avram Aurelia
Medic de familie, Terapeut

❗ Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolic. Această afecțiune afectează în principal copiii și este extrem de contagioasă. Virusul se răspândește prin picături de secreții respiratorii și provoacă simptome precum febră, erupție cutanată și afectarea sistemului respirator.

👇 Principalele simptome ale rujeolei includ:

  • Febră: Începe cu o creștere bruscă a temperaturii corpului.
  • Erupție cutanată: O erupție caracteristică se dezvoltă în jurul feței și se răspândește ulterior pe tot corpul.
  • Tuse: O tuse seacă poate apărea în stadiile incipiente ale bolii.
  • Conjunctivită: Infecția ochilor poate provoca roșeață și lacrimare excesivă.
  • Simptome respiratorii: Pot apărea secreții nazale, tuse și congestie nazală.

Depistarea rujeolei se poate realiza prin evaluarea simptomelor clinice și confirmarea diagnosticului prin teste de laborator, cum ar fi analizele de sânge sau testele de salivă. Testele de sânge pot identifica prezența anticorpilor specifici ai virusului rujeolic.

✅ Prevenirea rujeolei se realizează cel mai eficient prin vaccinare. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este un vaccin combinat care oferă protecție împotriva rujeolei. Este important să se vaccineze copiii conform programului de imunizare recomandat.

Rujeola este o boală contagioasă care poate avea consecințe grave, dar poate fi prevenită în mare măsură prin vaccinare. Este crucial să recunoaștem simptomele rujeolei, să ne protejăm împotriva bolii prin vaccinare și să luăm măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate. Prin înțelegerea și respectarea acestor măsuri, putem contribui la protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru împotriva rujeolei.

În cazul în care există suspiciuni de rujeolă sau dacă prezentați simptome specifice, este esențial să căutați asistență medicală. Rujeola poate avea complicații severe, iar un diagnostic și tratament precoce sunt esențiale pentru gestionarea bolii.

📲 Dacă aveți nevoie de sfaturi medicale, accesați platforma doctorchat.md și beneficiați de ele online.