• Scarlatina este o boală acută infecțioasă determinată de streptococ beta-hemolitic grup A, cel mai frecvent afectând grupa de vârstă cuprinsă între 5 și 15 ani. Scarlatina fără erupții se întâlnește mai frecvent la adulți.
• Sursa de infecție – este omul bolnav.
• Transmiterea bolii se face mai ales pe cale aerogena prin intermediul picăturilor emise in timpul strănutului, vorbitului sau tușitului si mai rar prin intermediul suprafețelor contaminate sau contactul direct cu leziunile cutanate .
• Perioada de incubație care reprezinta intervalul de timp intre momentul infectării si apariția primelor semne sau simptome este in medie de 2-5 zile.
Semne si simptome
- Debutul bolii este brusc, cu:
- stare generală de rău,
- amigdalita acută (angina sau „roșu in gat”,
- dureri la deglutiție,
- dureri de cap, slăbiciune generală, scăderea poftei de mâncare, dereglarea somnului,
- vărsături, grețuri și uneori dureri abdominale,
- ganglionii de la nivelul gâtului sunt adesea măriți și dureroși.
- apariția erupției scarlatinoase, care constă într-o erupție micropapuloasă ce apare într-un puseu unic, aspră la palpare, uneori pe fond intens eritematos, ce dispare la presiune. Obrajii sunt roșii, cu o paloare in jurul gurii. Buzele devin carminate.
Ciclul lingual – în prima zi de boală, limba este acoperită cu un depozit alb-cenușiu. Treptat, în următoarele zile se descuamează, căpătând un aspect zmeuriu, dat de papilele gustative care devin astfel proeminente. La 10-12 zile începe reepitelizarea (refacerea mucoasei) limbii, aceasta devenind roșu închis și lucioasă, fiind denumită „limba lăcuită” sau „limba de pisică,,.
In perioada de covalescentă, după dispariția febrei și a erupției, in zilele 7-15 de boală, apare o descuamare furfuracee (făinoasă) pe față, urechi, gat și torace și in lambouri (fâșii) pe degetele de la mâini și picioare, palme și tălpi. Descuamarea persistă 2-3 săptămâni. În cazurile ușoare de scarlatina, poate trece neobservată.
Diagnostic
Principalul scop al diagnosticării infecțiilor streptococice este reducerea riscului de dezvoltare a complicațiilor. Testul de depistare rapidă a antigenului streptococului beta-hemolitic de grup A confirmă diagnosticul și permite începerea rapidă a tratamentului cu antibiotic.
Posibilele complicatii ale scarlatinei sunt:
• Complicații toxice : cu afectarea inimii (miocardita), rinichiului (glomerulonefrita), ficatului (hepatita), articulațiilor (poliartrita).
• Complicații infecțioase: otita medie, otomastoidita, sinuzita, flegmon periamigdalian,pneumonie, meningita, pericardita, sepsis.
• Complicații postinfecțioase (tardive) ; reumatismul articular acut, glomerulonefrita acută și eritemul nodos.
Tratament
Tratamentul etiologic al scarlatinei are ca scop eradicarea infecției cu S. pyogenes cu ajutorul antibioticelor.
Profilaxie
Nu există un vaccin care să prevină scarlatina. Cea mai bună strategie de prevenție a scarlatinei este respectarea măsurilor universale de precauție împotriva infecțiilor!