Mergi la conținut
Testul citologic = PAP test = Testul Papanicolau

Testul citologic = PAP test = Testul Papanicolau

Cazacu Zoreana
Obstetrician-Ginecolog, Doctor în științe medicale

❌ Testul citologic este aplicat pentru a identifica modificările pre-canceroase ale colului uterin, care pot fi tratate cu succes. Astfel, putem PREVENI dezvoltarea cancerului de col uterin.

📍 Este important să cunoaștem diferența dintre citologia SIMPLĂ și cea în MEDIU LICHID.

Din start specificăm că AMBELE se prelevează cu periuța CERVEX-BRUSH.
Atunci care este diferența?
1️⃣ Citologia simplă sau convențională sau pe frotiu – materialul prelevat de pe suprafața colului uterin este plasat pe lamela microscopică cu capăt mat.
2️⃣ Citologia în MEDIU LICHID – materialul prelevat de pe suprafața colului uterin este transferat cu ajutorul capătului detașabil al periuței Cervex-Brush într-un container special cu mediu lichid și capac ermetic.

👩🏻‍⚕️ Eu personal recomand pacientelor anume citologia în mediu lichid. Diferența în preț nu este considerabilă, însă calitatea examinării este mult mai înaltă.

📲 Consultați un medic ginecolog online înainte de a face testul PAP pentru a primi sfaturi despre pregătirea pentru acesta.

După efectuarea testului, va trebui să interpretați analizele pentru a afla rezultatele. Puteți face acest lucru în mod simplu și comod încărcând fișierele în chat-ul cu medicul online pe Doctorchat.md

Autor:  Cazacu Zoreana – medic obstetrician-ginecolog