Autor: Gamaniuc Marina, medic de laborator
Tuberculoza este o problemă majoră de sănătate publică cu aproximativ 10 milioane de cazuri noi înregistrate în fiecare an la nivel mondial și 1,8 milioane de decese pe an. Tuberculoza este pe primul loc în rîndul deceselelor prin bolile infecțioase din întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Republica Moldova se regăsește printre cele 18 ţări din Regiunea Europeană în care controlul tuberculozei este prioritar şi printre cele 27 ţări ale lumii cu povară înaltă a tuberculozei multidrogrezistente (TB RR/MDR).Diabetul zaharat (DZ) este un factor major de risc pentru dezvoltarea tuberculozei. La nivel global, aproximativ 15% din cazuri TB pulmonară sunt asociate cu diabetului zaharat. În populațiile expuse la tuberculoză (TBC), diabetul zaharat poate contribui considerabil la creșterea incidenței TB. În plus, cazurile TB/DZ au o probabilitate mai mare de diagnostic tardiv, prognostic nefavorabil și creșterea mortalității.
Recent, OMS și Uniunea Internațională împotriva Tuberculozei și Uniune Bolilor Plămânilor au recunoscut necesitatea unor orientări internaționale privind gestionarea și controlul comun al tuberculozei și DZ și au publicat un cadru de lucrări de colaborare provizoriu pentru îngrijirea și controlul ambelor boli. Multe studii au arătat că prevalența tuberculozei în rândul pacieților cu diabetul zaharat sunt de 2-5 ori mai mare decât în populația non-diabetică.
Unele studii au arătat că 10-30% dintre pacienții cu TB ar putea avea diabetul zaharat. Anterior, diabetul zaharat era cunoscut ca factor de risc pentru TB; cu toate acestea, având în vedere îmbunătățirea tratamentului ambelor boli, s-au făcut puține studii privind asocierea dintre TB/DZ. Această problemă trebuie analizată, având în vedere rata crescută a diabetului zaharat de tip 2 în țările în curs de dezvoltare, unde tuberculoza este endemică.
Pot menționa că gravitatea tuberculozei pulmonare creștere riscul de diabet zaharat, creează un impact negativ semnificativ asupra sănătății publice, mai ales în țările în care ambele boli sunt extrem de endemice.