Mergi la conținut
Tusea la copii!

Tusea la copii!

Turcu Oxana
Pediatru

Tusea este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care părinții administrează medicamente copiilor sau solicită consultația medicului.

Deși părinții, deseori, luptă intens cu tusea copiilor, ultima este un reflex important care contribuie la curățirea căilor respiratorii de secreții mucoase, de particulele de praf sau alte impurități. Din acest motiv un copil sănătos poate tuși pe parcursul zilei, în special în zonele urbane aglomerate cu aer poluat.

Cauza cea mai frecventă a tusei este o infecție respiratorie, care în vârsta pediatrică, de regulă, are etiologie virală. Aceste episoade de infecții respiratorii virale, deși frecvente în perioada frecventării grădiniței, au o evoluție ușoară și nu prezintă pericol pentru sănătatea copilului.

Tusea provocată de o viroză respiratorie inițial este uscată, iritativa, dar în 2-3 zile devine mai productivă. Tusea după fiecare episod de infecție respiratorie poate dura până la 3-4 săptămâni. Din această cauză părinții copiilor ce frecventeză grădinița pot avea impresia că copilul tușește neîntrerupt. In astfel de cazuri tratamentul tusei nu este indicat, iar majoritatea remediilor utilizate deseori mai mult dăunează copilului.

Tusea lătrătoare, o tuse foarte specifică pentru laringotraheita virală, trebuie monitorizată atent, deoarece se poate complica cu blocarea căilor respiratorii și agravarea rapidă a stării copilului. In momentul când se asociază respirația zgomotoasă la inspir (stridor) este obligatorie adresarea de urgență la medic.

Tusea asociată cu respirație zgomotoasă la expir (wheezing) poate fi cauzată de o infecție virală, care s-a complicat cu obstrucția căilor respiratorii (îngustarea bronhiilor) sau de astm bronșic. Pentru a obține un diagnostic și tratament corect, copilul trebuie consultat de medic.

Infecțiile respiratorii bacteriene sunt mult mai rare în perioada copilăriei și frecvent sunt o compicație a infecțiilor virale. Copilul suspect pentru o infecție respiratorie bacteriană are o tuse productivă (grasă), frecventă, asociată cu probleme de respirație și o stare generală alterată. In astfel de situații copilul trebuie consultat urgent de un medic.

Tusea în accese, uneori până la vomă, de regulă, este manifestare a tusei convulsive, care mai este cunoscută ca ”tusea celor 100 de zile”. Este diagnosticată în cazul copiilor nevaccinați sau a copiilor mai mici de 6 luni, care nu au reușit să fie vaccinați complet.  In cazul sugarilor accesele de tuse pot determina stop respirator. Tusea convulsivă este o infecție bacteriană, care necesită tratament cu remedii antibacteriene, care vor fi indicate de medic.

În cazul infecțiilor respiratorii acute necomplicate, există măsuri simple nemedicamentoase și extrem de eficiente în calmarea tusei la copii. Una dintre ele este hidratarea suficientă, care previne deshidratarea și contribuie la lichifierea sputei și expectorația ușoară a acesteia. Totodată este importantă menținerea temperaturii și umidității de confort în odaia copilului, deoarece aerul prea cald și uscat contribuie la accentuarea tusei.

Inițierea tratamentului medicamentos fără consultul medicului nu este recomandată, deoarece tusea este doar un simptom, și deși cauza cea mai frecventă este infecția virală, dar totodată poate fi manifestare a unei maladii care necesită diagnostic și tratament.

Tusea care nu scade in intensitate și cea cu o durată mai mare de 3-4 săptămâni de asemenea necesită prezentarea la medic, întru-cât poate fi o manifestare a unei probleme medicale mai serioase, fie a unei maladii cronice.