🌻 Vara – sezonul de intoxicații alimentare
👉 Epidemiile de intoxicație alimentară sunt mai frecvent întâlnite în sezonul cald și sunt favorizate prin nerespectarea regulilor de igienă alimentară.
Intoxicația alimentară, reprezintă o problemă digestivă ce se manifestă prin dureri abdominale, febră, stare generală de rău, grețuri, vome, diaree, inapetență.
❗ Poate fi cauzată de:
– bacterii
– virusuri
– paraziți
– anumite toxine sau substanțe chimice
⚠️ Sursa de infecție
Printre sursele frecvente de contaminare se numără:
🔸 fructele sau legumele proaspete ce nu au fost spălate;
🔸 carnea și ouăle ce nu au fost gătite suficient;
🔸 lactatele consumate nepasteurizat;
🔸 refrigerare sau pregătire termică necorespunzătoare;
🔸 manipularea alimentelor de către personal infectat.
🔸 depozitarea alimentelor în condiții necorespunzătoare ( insectele și animalele pot ajunge în contact cu ele)
✅ Tratamentul
Din momentul în care apar primele simptome, în cazul toxiinfecțiilor alimentare ușoare, simptomele se ameliorează prin măsuri simple:
📍 repaus alimentar
📍 Hidratare corespunzătoare – substituirea pierderilor de lichide, datorate vărsăturilor și diareei
📍 evitarea alimentelor grase, procesate, prăjite,
📍 consumul de alimente ușoare (orez fiert, pâine prăjită) introduse treptat în dietă,
📍 eliminarea sucurilor acidulate din alimentație, inclusiv a alcoolului și băuturilor care pot fermenta.
👉 În situația unei toxiinfecții alimentare severe este necesară prezentarea la medic pentru un diagnostic și tratament, mai ales în cazul copiilor mici și al vârstnicilor.
Autor: dr. Papanaga Inna