Mergi la conținut
Libidoul feminin scăzut !

Libidoul feminin scăzut !

Ambros Tatiana
Endocrinolog

Despre libidoul femeii se poate de discutat până la infinit, dar este bine să sistematizăm un pic toate cauzele problemelor de libido scăzut.

Acolo unde vorbim despre lipsa dorinței (libidou scăzut) sigur că apare și noțiunea de lipsă a excitației și a orgasmului. Frecvent problema începe cu perturbarea orgasmului, dar dacă este neglijată, poate urma pierderea excitației și în final chiar pierderea dorinței sexuale, a instinctului sexual (motivației sexuale).

☝ După unii autori, inarmonia sexuală se împarte în 3 mari categorii:
1. Primară (de natură psihogenă și de lungă durată).
2. Secundară, în care fazele ciclului activității sexuale au funcționat în trecut, dar nu mai funcționează în prezent. Poate fi organică sau farmacologică, deci asociată cu o
problemă de sănătate sau cu unele medicamente utilizate.
3. Situațională, în care ciclul reacțiilor sexuale funcționează în anumite circumstanțe (ajutor casnic, grijă, protecție, dragoste) și în altele nu funcționează (probleme sociale, de familie, conflicte, lipsă de sentimente etc.)

🔸 Cauzele:
👉 Psihogene – interpersonale, neîncrederea, resentimentele, deziluziile, insatisfacțiile, lipsa de comunicare.
👉 Organice:
– patologii neurologice,
– vasculare,
– endocrin-metabolice (diabet zaharat, disfuncții tiroidiene, hipofizare etc.)
– ginecologice (procese inflamatorii, vaginita atrofică de menopauză – cea mai frecvent cauză, neoplasm genital.
– afecțiuni hepatice, renale, pulmonare;
– musculo-scheletice (artrita);
👉 Farmacologice – hipnotice, tranchilizante, antidepresive, antipsihotice, stimulantele, anorexigenele, COC (contraceptive), progestative, toxice diverse (cafea în exces, tutun).

Deci este nevoie de a consulta mai mulți specialiști – se începe de la medicul de familie și deja cu restul – endocrinolog, ginecolog, sexolog, psiholog…

Problema se rezolvă și se discută cel mai des în cuplu!

📲 Dacă veți avea nevoie de sfaturi medicale profesionale de la dr. Ambros Tatiana sau alți doctori, accesați DoctorChat și beneficiați de ele online.

autor dr. Ambros Tatiana